Nazovite nas na +385 91 782 0069
Vrhunski smještaj u srcu dalmacije.
Krilo Jesenice, Split.
O Destinaciji
Krilo JeseniceSamo 10-tak km ili / desetak minuta vožnje / južno od Splita, glavnog grada srednje dalmacije, a u srcu omiške rivijere, nalazi se uvjek toplo i gostoljubljivo mjesto - Krilo Jesenice, poznato po svojoj brodskoj floti, ulovu ribe i školjaka, maslinarstvu ali prije svega po turizmu, mirnoći pješćano šljunčanih plaža, malim skrovitim uvalama i najljepšim zalascima sunca . . .

Budući da se nalazi na pola puta između Splita i Omiša, mjestima za izlazak neće vam nedostajati, kao ni zanimljivih lokaliteta iz prošlosti i kulture ovoga kraja.
OmišOmiš je mali srednjedalmatinski grad i luka smješten između Splita i Makarske , smješten na ušću rijeke Cetine. Kroz povijest Omiš je bio ozlogašeno gusarsko gnijezdo, a Omiški Gusari među najopasnijim na cijelom Mediteranu. Dokazi burne i ponosne povijesti Omiša su vidljivi na svakom koraku Omiške Rivijere. Prastari grad Omiš, crkve grada Omiša i tvrđave koje ga okružuju su tihi kameni podsjetnici snage i moći nekad zloglasnih Omiških Gusara. Danas je Omiš središte turističke rivijere iznimne ljepote smještene u samom srcu Jadrana i centar hrvatskog aktivnog turizma.

Brojne plaže i uvale, mediteransko raslinje, bogata kulturna i gastronomska ponuda, svjež zrak i kristalno plavo more čine Omišku Rivijeru savršenim utočištem za one koje traže predah od modernog životnog ritma. Prekrasna rijeka Cetina i njezin kanjon, krške ljepotice planine Dinara, Mosor i Babnjaca , prastari maslinici i vinogradi i obližnji srednjedalmatinski otoci zajedno čine ambijent nevjerojatne ljepote. Za one koje vole aktivni odmor , Omiš je uistinu savršena destinacija. Rafting na rijeci Cetini, slobodno penjanje, ronjenje, ribolov, planinarenje, pješačenje u prirodi, jedrenje na dasci samo su neke od aktivnosti koje jedinstvena Omiška Rivijera nudi svojim posjetiteljima. Smješten u srcu Dalmacije, Omiš predstavlja savršenu ishodišnu destinacju za israživanje ostatka Dalmacije, njenih otoka, njene ponosne povijesti, kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota. Prastari rimski gradovi Split i Salona su samo pola sata vožnje udaljeni od Omiša. Otoci Brač, Hvar, Korčula i Vis su Vam iz Omiša nadohvat ruke.

Omiš je doslovno pun restorana, konoba i kafića . Mediteranska kuhinja - maslinovo ulje, riba i plodovi mora, domaće povrće, vino dio su tisućljetne tradicije ovog prostora i možda najizravnij način da osjetite istinski duh Mediterana. Omiško Kulturno Ljeto, Festival Dalmatinskih Klapa, Gusarske Večeri i ostali glazbene, kazališne i gastronomske svetkovine su savršena prilika za upoznavanje ne samo ljepote Dalmacije, već i njene duše.
SplitPrvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš u toj pitomoj uvali odlučio oko 293. godine poslije Krista sagraditi raskošnu carsku vilu od oko 30 tisuća metara četvornih u koju se povukao nakon odlaska sa trona rimskog imperatora.

Burna stoljeća nakon toga od vile su učinila grad u koji su prvi ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima. Smjenjivale su se potom u gradu koji je rastao izvan zidina palače mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i mletačke administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije.

Burna prošlost ostavljala je svoje tragove sjedinjene u svakodnevici grada koji je uvijek kročio - naprijed, ostajući centar ovog dijela obale do današnjih dana. Bilo je u tim miješanjima povijesnih naslaga i nespretnosti i pretjerane brzine, ali sve je to danas dio njegove originalnosti. Veliki grad danas kuca tihim otkucajima povijesti, živim duhom mladosti i samo njemu svojstvenim šarmom mediteranske, a ipak po svemu hrvatske topline.
   
© 2015 | Sva prava pridržana
Produced by: Inovacije d.o.o.